Hasse Alfredsson var mest känd för sin roll som Hasse i Hasse och Tage, men förutom det har han producerat mycket inom scen i Sverige. Hasse föddes i Malmö 1931 och flyttade vid sju års ålder till Helsingborg där han växte upp. Han gick i skola och tog examen från Hälsingsborgs högre allmänna läroverk för gossar.

Hasses karriär under de första åren

Hasse började sin karriär som skribent och det var på Helsingborgs-Posten 1948. Det första han skrev gjorde han under en signatur, Simson, och det var mest filmrecensioner. Efter att han hade avslutat sina studier hamnade han på Radiotjänst i Stockholm. Det var här han mötte Tage Danielsson som han senare inledde samarbete med. De kallade sig kort och gott Hasse och Tage och det var genom den benämningen de kom att bli kända. Tillsamman producerade de inte bara revyer och filmer utan även skivor. Idag räknas deras produktioner till viktiga bitar av den svenska teaterhistorien och främst inom humor. Tage gick bort 1985 och Hasse påbörjade då samarbete med andra svenskar inom nöjesbranschen som Povel Ramel och Peter Dalle. Det han gjorde sig mest känd för var sin förmåga att kunna improvisera. Det här var något han även utnyttjade när han var med i radioprogrammet På minuten.

Hasse Alfredssons egna projekt

Hasse Alfredssons egna projekt

Hasse hade ett bredare intresse än humor och på egen hand producerade han en del inom kriminalgenren. Han skrev dessutom en samling med deckargåtor som var underlag till mycket som senare producerades vidare på film. Förutom att ha stora framgångar inom den svenska underhållningsbranschen hade Hasse en vänstermoralisk åsikt. Den visade han genom att jobba mycket inom bland annat Amnesty och han hade tydliga åsikter mot kärnkraften och miljöförstöringen. Han var också en motståndare mot främlingsfientlighet och fascism. En roman han har visat det genom är Attentatet i Pålsjö skog där han skriver om vad som kunde ha hänt om Sverige blivit anfallet av Hitler och Tyskland under andra världskriget.

Hasse Alfredsson – mer än bara skådespelare

Hasse har även producerat en hel del för barn och en av de mesta kända insatserna är genom låten Blommig falukorv. Han var även skådespelare i filmer som Ingmar Bergman regisserat, regissör på Dramaten och chef över Skansen. Under hans tid på Skansen skrev han historia när han skänkte de två elefanterna Nika och Shiva till en engelsk djurpark. Det här var något som blev väl känt och IanWachtmeister skrev om det i boken Sotarna som han gav ut 2014. Bland det sista han gjorde var att starta ett ljudboksförlag med fokus på att ge ut klassiska litterära verk. Många kända titlar hann han läsa in själv bland annat Huckleberry Finn. Hasse blev väldigt uppmärksammad genom åren och mycket för att det han gjorde alltid höll hög kvalitet, speciellt det han gjorde tillsammans med Tage Danielsson. Flertalet priser erhöll han genom åren och det var inom alla de yrkeskategorier han var verksam inom. Dessutom hade han en stark profil genom att han tog en politisk ställning som han stod för. Hasse Alfredsson gjorde mycket inom den svenska nöjesbranschen under sin levnadstid.