En film som verkligen har satt ett avtryck inom den svenska filmindustrin är Hur många lingon finns det i världen? när den kom ut 2011. Det är en dramakomedi och det som gjort den extra känd är medverkandet med Glada Hudikteatern.

Filmens handling och budskap

En person som har misslyckats med det mesta i livet är 27-åriga Alex, som är huvudpersonen i filmen. Han får jobb på ett gruppboende med personer som har en funktionsnedsättning. Ganska snabbt upptäcker han att gruppen har en talang för sång och det får honom att bestämma sig för att han ska visa sina vänner att gruppen är lika mycket värda. Tanken bakom filmen kommer från Pär Johansson, som var regissör, och det som hänt när han jobbat med funktionsnedsatta. Personliga erfarenheter skildras i filmen och han hade en vilja av att utveckla deras förmågor. Det han såg var att det inte gick att lära genom att tvinga utan han valde istället att starta en teatergrupp, Glada Hudik. I filmen träffar vi flera av medlemmarna i gruppen. Det här är en film som har baserats på sådant som har hänt, även om det inte är en dokumentär på något sätt. Pär Johansson har filmat det utifrån sitt perspektiv och har en liten roll med i filmen när han ger Alex sparken från ett jobb som skådespelare.

Musiken och filminspelningen

Musiken och filminspelningen

Under 2010 på sommaren spelades filmen in och de flesta scener spelades in i Hudiksvall och närliggande områden. Innan filmen hade premiär blev den väl omtalad och när premiärhelgen var blev den mest sedda film under den helgen på de svenska biograferna. En uppföljare till filmen kom två år senare nämligen Hur många kramar finns det i världen?.Musiken i filmen är till stor del låten Från och med du. En låt Oskar Linnros kom ut med 2010 och för filmen har den spelat en stor roll. En annan låt som även den är med mycket är Du är allt med Sonja Aldén.

Glada Hudik teatern

Pär Johansson var den person som grundade Glada Hudikteatern. Teatergruppen ligger inom LSS och är en kommunal verksamhet. Gruppen består av utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare från Hudiksvall. Verksamheten har som mål att skapa en mer utvecklande miljö där personer ska få utrymme att göra det de är bra på och verksamheten är inriktad på personer med funktionsnedsättning. Förutom att flera av medlemmarna deltog i Hur många lingon finns det i världen?  har det även gjorts en dokumentär i flera avsnitt om teatergruppen. Under hösten sändes den i SVT och det gjorde mycket för att filmen senare skulle få mycket uppmärksamhet. Dokumentärserien heter Elvis i glada Hudik. Gruppen var under en period granskad av Uppdrag Granskning och Hudiksvalls tidningen eftersom det hade framkommit uppgifter om att de skådespelare som hade funktionsnedsättning fick lägre ersättning. Granskningen fick stor kritik runt om i Sverige och menade att den bara visade en sida av det. Visserligen fick journalisterna erhålla priser för granskningen, men bland föräldrarna till de som medverkade kom kritik och de menade på att inte hela bilden visades. Skådespelarna fick under våren 2012 högre ersättning vilket gjort att granskningen kom till nytta.