Ingmar Bergman är och har varit en av de största inom svensk filmhistoria. Han gjord en stor karriär även internationellt och blev känd över hela världen. Han var inte bara regissör inom film utan även teater och därtill var han teaterchef, manusförfattare, dramatiker och författare. Idag räknas han som en av de mesta kända kulturpersonligheterna genom tiderna.

Uppväxt och de unga åren

Ingmar föddes i Uppsala, men flyttade sedan vidare med föräldrarna och döptes på sommaren in Dalarna i föräldrarnas sommarhem. Under den här tiden gick spanska sjukan som en pandemi och i sin självbiografi har Ingmar Bergman skrivit att hans mor drabbats av den, vilket senare har visat sig vara fel. Familjen drabbades av en lättare variant av sjukdomen, men det var inget som de drabbades av hårt. Efter att ha bott i Valbo socken flyttade familjen in till Östermalmstorg och bodde i prästbostaden vid Hedvig Eleonora kyrka där fadern hade fått en tjänst.

Uppväxt och de unga åren

Uppväxten som var väldigt kristen satte en stor prägel på Bergman och det lös igenom i hans verk. I Prästhemmet han växte upp i fanns det mycket religiösa bilder och det skapade motsägelser och konflikter i det sätt familjen levde. Det som senare beskrevs i hans verk var att det fanns två sidor av hans berättelser. På den ena sidan fanns det kärlek och på den andra sidan fanns det hård disciplin med straff. Det här kom från uppväxten med kristna budskapet om kärlek på den ena sidan och det på den andra hade fadern en hård och sträng disciplin i hemmet. Det här syns mycket i den kända filmen Fanny och Alexander. Bergman har ofta sagt att den relation han hade till fadern aldrig blev riktigt bra och var komplicerad.

Bergmans tidiga resa inom nöjesbranschen

Hans bana inom nöjesbranschen börjad med ett intresse som väcktes under hans tid på Stockholms högskola där han studerade. Först började han med teater och började även intressera sig för film. Under tiden som han studerade började han regissera åt studentteatersällskap och amatörteatersällskap i staden. Han hade två favoriter inom dramatiken och det var Hjalmar Bergman och August Strindberg. Under ett tag hade Bergman samma adress i Stockholm som Strindberg hade haft. Han lyckades även få arbeta tillsammans med Hjalmar Bergmans fru där han var manusassistent. Det var i början av 40-talet som han hade det jobbet på Filmstaden i Råsunda. Redan vid unga år hade han börjat skriva och det han skrev var blandat berättelser och pjäser. Den första egna pjäsen han satte upp var en uppsättning av Kaspers död som var på Stockholms studentteater 1942. Från början var han även skådespelare i sina egna pjäser och det var ofta med Erland Josephson. Tillsamman med honom och några av de andra skådespelarna som var med tidigt i hans karriär fortsatte samarbetet hela Bergmans liv. I tidiga år fick Bergman problem med hälsan genom magsår som kom efter inkallelser till andra världskriget. Problemen fortsatte och han frikallades från sin tjänst inom det militära.