Ingmar Bergman var en otroligt fascinerande person på många sätt. Han är mest känd för sina produktioner inom filmindustrin och det har gjort att det han har gjort inom teater ofta glöms bort. Få personer har kunnat kombinera regi inom både film och teater på det sätt som han gjorde. Det som verkligen utmärkte Bergman var att han hade en otrolig förmåga att kunna växla mellan att producera inom teater och film om vartannat och samtidigt leverera världsklass av båda. Han lyckades även få in en del av teatern i filmens värld och en del av filmen in i teatern. På många sätt var han ett geni inom regi.

Bergman började med teater

Bergman började inom teater och det var redan i väldigt unga år som han gjorde egna små uppsättningar i hemmet. När han blev lite äldre blev det naturligt att han sökte sig till teater och det blev amatörteatern Mäster Olofsgården som var det ställe han var på. Hemförhållandena för Bergman var komplicerade och det gjorde att han spenderade mer tid med teatern och det hände även att han sov över i teaterlokalen. Hans väg i teatern fortsatte och han letade sig till Medborgarhusets barnteater. Här gick det mer över i att göra större och mer professionella produktioner bland annat åkte de på folkparksturnéer.  Han blev uppmärksammad tidig för de uppsättningar han producerade och det gav ofta recensioner. Under tiden inom teatern började han med att skriva egna manus som han sedan regisserade själv. Många av hans verk tillhör de mest spelade på scener världen över när det kommer till nordiska dramer och främst när det gäller hans filmmanuskript som har satts upp på scen.

En stor mängd uppsättningar i egen stil

En stor mängd uppsättningar i egen stil

Under hans verksamma år hann han göra hela 40 radioteaterproduktioner och 130 uppsättningar för scen. Den som han hade som favorit sedan tidigare var August Strindberg och han var en förebild i det mesta Bergman gjorde. Bergman satte dessutom upp 31 uppsättningar av Strindbergs verk. Något han blev känd för var de historiska verken han gjorde med en personlig touch och det var bland annat Shakespeares verk. Det han blev mest känd för var hur han lyckades förmedla sina egna livserfarenheter och det var något han tog efter Strindberg. En sak som skiljde Bergman från många andra under 60- och 70-talet var att han inte följde trenden att göra teater som anspelade på det politiska under den här tidsepoken eller den genre av mer absurd teater som Samuel Beckett blev känd för. Han valde istället att kalla det sistnämnda för snabbmat. Bergman fortsatte att följa sin bana och det gjorde att han under de här åren. Det var även under de här åren han gjorde mycket inom Radioteatern och Sveriges Television. Han var delaktig i TV-teatrar och gjorde många musikdrama under den här tiden. Under några år var han även teaterchef för teatrar runt om i Sverige vilket gav honom flera perspektiv på teatern. Mycket visar verkligen på hans storhet inom allt som rörde teatern och varför han kom att bli en av de bästa genom tiderna.