Internationella teaterskådespelare

Världen har skådat många fantastiska teaterskådespelare, inte minst svenska skådespelare som har slagit internationellt. Teater är en människans allra äldsta kulturevenemang och redan under antiken och tidigare än så, så hölls det teatrar och framträdanden.

Teater, ett av kulturens främsta arena

Teater och skådespeleri har funnits sedan många år tillbaka, redan under Romarriket så fanns det skådespelare som spela olika pjäser. Teater har alltid setts som något finare än TV och då främst inom kulturvärlden och faktum är att många av dem allra största skådespelare genom historien har börjat sina karriärer på teatrar och uppträtt i olika pjäser och spel. Giganter som Marlon Brando, Paul Newman, Al Pacino och många fler började alla sina banor på teatrar. I Sverige har vi Dramaten, Sveriges kanske finaste arena för teaterskådespelare och även Sveriges Nationalscen där skådespelare som Mikael Persbrandt, Maria Bonnevie och många fler har uppträtt.

Teater, ett av kulturens främsta arena

I den internationella teatervärlden så är kanske London och naturligtvis Broadway, dem scenerna där dem allra största stjärnorna startat och där dem allra mest påkostade pjäserna framförs.

Många utbildade skådespelare börjar sin bana på teaterscenen då den gör en grund för en stadig och varierande karriär inom yrket då det är en enorm skillnad att så på en teaterscen och spela in en film. Dom som står på dem allra största teaterscener är oftast, om inte alltid utbildade som med hjälp av regissörer kan göra underverk för en skådespelares karriär.

Elia Kazan var en amerikansk regissör och producent som kanske har varit den mest betydande regissörerna på Broadway men också i Hollywood. Många skådespelare, som exempelvis Marlon Brando och James Dean har enligt egna utsago uppgett att dem aldrig hade blivit duktiga skådespelare på film om dem inte hade fått stå på en teaterscen och fått lära yrket av proffs, som Elia Kazan var. Tidigare brukade man lite skämtsamt säga att film var för dåliga skådespelare medan teater var för proffsen och det ligger en viss sanning i det.

Angela Lansburry, för många känd som Jessica Fletcher i TV-serien ”Murder She Wrote” var i sina yngre år en väl respekterad teaterstjärna men valde senare att gå över till film. Jesse Tyler Fergusons, även känd som Mitchell i den fantastisk hyllade komediserien ”Modern Family” har tidigare men också ön idag stått på teaterscenen. Hugh Jackman, känd från dem allra största actionfilmerna är ett annat stort namn inom teatervärlden. Cynthia Nixon, mer känd från ”Sex and the City” började sin karriär så som många andra just på Broadway och har sagt i flera intervjuer att hennes allra mest stolta ögonblick från karriären är just från teatern. Liza Minelli och Barbara Streisand är andra stora namn på Broadway som har trots stora framgångar inom film, alltid återvänt till teaterscenen.

Stora svenska namn som har slagit internationellt är Joel Kinnaman som startade sin karriär på Göteborgs stadsteater och Ola Rapace som uppträdde mycket på Uppsala teater men där båda skådepelarna idag främst arbetar med film. Den svensk som har påverkat teatern internationellt och då som regissör är Ingemar Bergman som har skildrat dem allra största pjäserna inom teater.