En privatteater där uppsättningar av musikaler och operetter sätts upp. Den ligger mitt i Stockholm på Kungsgatan 64 och invigdes första gången 1906. Namnet Oscarsteatern har den fått av kung Oscar II.

Oscarsteatern uppförs

I början på 1900-talet började Oscarsteatern uppföras och den är byggd med många dekorationer både invändigt och utvändigt. Valet på arkitekt föll på Axel Anderberg som även designade Stockholmsoperan och den nya teatern skulle uppföras i jugendstil. Det här blev en stor teater där den stora scenen hade plats för 1175 åskådare. Dekorationerna kom i form av förgylld ornamentik och vit stuck. Under ett tag såg salongen annorlunda ut eftersom Gustav Wally lät gör om den och målade väggarna röda och även stolarna som tidigare var gröna byttes ut mot röda. I början på 70-talet skedde renoveringar och det ursprungliga skicket återställdes. Koppartaket på byggnaden anses vara ett av de vackraste taken i Stockholm enligt många, men även taket har renoverats och återställts till nyskick.

Oscarsteatern uppförs

I början drevs teatern av den person som var Stockholms teaterkung på den tiden, Albert Ranft, och han har en stor del i att Oscarsteatern redan från början hade en given plats på den svenska teaterkartan. Under många år bytte Oscarsteatern ledning fram till att den 1047 började drivas av Sandrews och det var bråda år för teatern eftersom den hade svårt att dra in intäkter som generade någon vinst. Verksamheten fortsatte ändå och stora musikaler sattes upp hela tiden. Det var inte förrän 1998 Oscarsteatern kom att bli vad den är idag. Vicky von der Lancken övertog då teatern och efter började det även sättas upp farser och revyer tillsammans med musikalerna. Verksamheten började gå bättre och idag har även 2Entertain gått med i ledningen av teatern. Tillsammans satte de upp en musikal, Singin´ in the Rain, för att fira 100-årsjubileumet och en specialföreställning där mycket av det som varit bäst under de 100 åren presenterades.

Uppsättningar genom åren

Den första uppsättning som kom upp 1906 på Oscarsteatern var Offenbachs Frihetsbröderna. Efter den kom en av de uppsättningar som kom att bli en av de största succéerna genom tiderna för teatern och det var Glada änkan av Franz Lehárs.

My Fair Lady

My Fair Lady var antagligen den allra största succén och det var en musikal som var uppbyggd på Pygmalion av George Bernard Shaws. Vi hittar även kända namn som Jarl Kulle och han gjorde sin premiär inom musikaler här när han spelade professor Higgins. My Fair Lady sattes upp hela 766 gånger under åren 1959 – 1961. Succén kom åter under 70-talet med en ny uppsättning och den visades 385 gånger. Jarl Kulle var en av de skådespelare som var under båda uppsättningarna. Fantomen på operan är den uppsättning som har haft flest föreställningar och pågått under längst tid. Med 1173 föreställningar som spelades under sex år och en publik på över en miljon är det den överlägset största uppsättning som gjorts på Oscarsteatern. Det visar på hur stor teatern faktiskt har kommit att bli genom åren och idag är den välrenommerad i hela Sverige.