Det här är min blogg som kommer att handla om teater och skådespeleri. Min passion i livet skulle jag kunna säga och mina dagar handlar mycket om teater. Jag vill dela med mig av både kunskap och hur vi kan få in teater bättre i våra liv genom den här bloggen. I Sverige har vi ett stort utbud av teater på många olika sätt även om intresset överlag inte är särskilt stort är det något jag vill försöka ändra. Kunskap och information är ett första steg och det kommer att finnas här.

Teateruppsättningar

Vanligtvis när det handlar om teater tänker folk på den teater som visas på vanliga scener runt om i Sverige och det är teater. En pjäs som sätts upp i skolan utifrån ett manus är ofta den första typen av teater som man stöter på. Efterhand om det finns ett intresse kan det hända att en teater besöks och då brukar det handla om samma typ av teater som den som sattes upp i skolan. Gammalt tillbaka i tiden fanns det två typer av uppsättningar och det var komedier och tragedier. Komedierna var oftast mer underhållande och sattes upp för att göra folket gladare, medan tragedierna hade ett mer djup som fick publiken att tänka till lite. De här pjäserna vidareutvecklades efterhand, men var alltid uppskattade skådespel oavsett var, när och hur de sattes upp.

Opera

Opera tilltalar ofta en äldre musik och det har funnits i många århundraden tillbaka i tiden. För den som precis har börjat uppskatta teater kan det vara roligt att besöka en opera. En del säger att det går att älska eller hata operan, men jag är mer av åsikten att en opera ska passa en själv och det beror helt och hållet på vilken opera som besöks hur den upplevs. Självklart gäller det att den håller en bra kvalitet precis som med allt annat. Det kan vara bra att se lite om en föreställning innan den första besöks och att se till att det är en som tilltalar ens smak. Även om uppsättningarna är olika finns det fördelar med att se innan och verkligen få en positiv upplevelse till att börja med.

Balett

Balett

Balett ingår helt klart i teater och skådespel för mig. Det är otroligt vackert att titta på och en del i teater på många sätt. En handling finns med och den stora skillnaden är givetvis dansen vilket gör att konsten kommer till på annat sätt än genom att använda repliker. I Sverige finns det många bra baletter att besöka regelbundet och det är lätt att bli frälst. Självklart är en dröm att kunna besöka en större balett utomlands, men de vi har i Sverige räcker långt för att få behovet av en bra balett mättat. Det här är lite av det ni kommer att kunna läsa mer om på min sida. Personligen gillar jag allt vad skådespel heter, men det gäller att hitta rätt delar av allt för att se det riktigt sköna i det.